Att hålla sin vinnare – Fortnox

Som ny på aktiemarknaden är det vanligt att begå en del misstag i början. En av de vanligaste är att sälja sina vinnare för tidigt och behålla eller köpa mer av sina förlorare.  Det är lättare att ta hem en vinst en att sälja av en surdeg. Detta grundar sig förmodligen på att människor ogillar att erkänna att de har haft fel. Ofta går vinnarna från klarhet till klarhet medan surdegarna fortsätter på tidigare inslagna väg.

När jag började med aktier hade jag ingen klar strategi och det blev köp i en del förhoppningsbolag som skulle redovisa vinst i framtiden. Numera har jag ett par tillväxtbolag, men fokuserar nästan uteslutande på företag som gör vinst och delar ut pengar.

Att hålla sina vinnare

För många års sedan köpte jag Fortnox, vid denna tidpunkt stod aktien i strax över 4 kronor. Jag höll den ett tag och sålde den senare för ca: 12 kr. Vinsten var nästan 200% och jag var mycket nöjd över affären. Detta var ett skolboksexempel på när jag borde lagt en vinnaraktie i byrålådan och låtit den ligga.

Graf från Avanza

Idag kan jag inte köpa tillbaka Fortnox, mest av psykologiska skäl. Jag kommer alltid tänka på den uppgång jag missade, trots att det var en bra affär.

Observera
Innehållet på hemsidan är enbart i inspirationssyfte och ska inte ses som någon typ av finansiell rådgivning. Som alltid innebär investeringar en risk och det är därför viktigt att göra sin egen analys.