Lite om LeoVegas

Foto: Istockphoto

Ett bolag som inte riktigt hängt med övriga spelbolag på börsen är LeoVegas. Medan Kindreds aktie har lyft ligger LeoVegas kvar och stampar. Något som också uppmärksammades i DITV nyligen.

Första kvartalet

Första kvartalet innebar en organisk tillväxt på 8-procent, jämfört med samma period tidigare år. Företaget drabbades dock av ett bakslag i Tyskland vilket påverkade tillväxten. Exklusive Tyskland var den organiska tillväxten 19-procent.

Anledningen till tappet i Tyskland beror på restriktioner som är kopplade till kommande reglering. Tyskland stod för 6-procent av bolagets intäkter i kvartalet, jämfört med 15-procent kvartalet innan.

Det fanns dock andra delar som presterade bättre. I kvartalsrapportens vd ord finns följande att läsa:

Trots utvecklingen i Tyskland levererade vi en god tillväxt på gruppnivå, vilket reflekterar den starka utveckling vi har på många andra nyckelmarknader, däribland Italien, Kanada och Spanien

LeoVegas kvartalsrapport, jan-mars 2021, sidan 3.

Marknad reagerade dock negativt på rapporten, dels på grund av Tyskland, men också för att starten på andra kvartalet var sämre än samma period tidigare år. Även här spökade den tyska marknaden.

Kommande satsningar

I första kvartalet förvärvade LeoVegas det tidigare stora sportspelsvarumärket Expekt. I en intervju med Börspodden så anger vd att migreringen av Expekt gått bra och att EM gått över förväntan.

En annan satsning är spelstudion, Blue Guru Games. Syftet är att utveckla nya exklusiva spel för LeoVegas, samt även åt andra operatörer. På detta sätt kan LeoVegas öka marginalen och skapa nya intäkter.

LeoVegas har även kommunicerat att de har för avsikt att lanseras i New Jersey. Detta kommer ske genom ett avtal med Caesars Interactive Entertainment. Lanseringen förväntas ske under första halvan av 2022.

Köprekommendationer

Placera skrev nyligen en artikel med bolag som enbart har köprekommendationer och bevakas av minst tre analytiker. LeoVegas finns med i denna skara, men är det bolag som gått sämst i förhållande till övriga. Att många analytiker tror på bolaget är naturligtvis ingen garanti för en positiv framtida utveckling. Däremot ger det en bild av att många bedömer att aktien har potential från nuvarande nivåer.

Utdelning och återköpsprogram

Utifrån dagens kurs är direktavkastningen i Leo Vegas ungefär 4-procent på årsbasis och dess utdelning sker kvartalsvis. Dessutom har styrelsen aviserat ett återköpsprogram för att köpa tillbaka aktier.

Risker

Den kanske största risken för många spelbolag är den politiska. Att skruva åt reglerna för spelbolag kan vara lockande på politisk nivå och något som troligtvis inte möter något betydande motstånd. Detta är en viktig riskaspekt att tänka på när man investerar i sektorn.

En annan är den starka ESG trenden, där bland annat fondförvaltare ratar sektorn på grund av att den inte passar deras hållbarhetsprofil.

Sammanfattning

Precis som många analytiker tror jag att det kan finnas en potential i LeoVegas. Dels växer företaget på en rad marknader. Sen finns flera lovande satsningar som Expekt, Blue Guru Games och intåget i USA. LeoVegas kan även vara en eventuell uppköpskandidat för någon av de större aktörerna. Dessutom ger bolaget en direktavkastning 4-procent.

Spelbranschen är inte utan risker, som jag nämnt ovan. Men överlag är jag positiv till aktien.


Observera
Innehållet på hemsidan är enbart i inspirationssyfte och ska inte ses som någon typ av finansiell rådgivning. Som alltid innebär investeringar en risk och det är därför viktigt att göra sin egen analys.