Storytel vevar på

Storytel vevar på
Foto: Istockphoto

I torsdags presenterades nyheten att Storytel och Spotify inleder ett samarbete. I korthet innebär det att Storytels material blir tillgängligt på Spotify, under förutsättning att du har ett Storytel abonnemang.

Samarbetet framstår som en vinn-vinn situation. Båda parter gynnas av samverkan.  För Spotifys del så betyder samarbetet ett ökat sortiment med ljudböcker på lokala språk. I Storytels fall är det framförallt chansen att konvertera nya kunder från Spotifys andvändarbas.

Uppköp

Det har länge funnits en del spekulationer om att Spotify har haft planer på att köpa Storytel. Förmodligen i syfte att komplettera musikdatabasen med ljudböcker. En tanke som slog mig i samband med gårdagens nyhet är att detta kan vara ett första steg i den riktningen. Om integrationen fungerar bra och konverteringen är hög, så förefaller ett inköp/uppköp som en möjlighet.

Marknad

Storytel skriver i senaste kvartalsrapporten att ljudboksmarknaden år 2030 uppskattas vara värd uppåt 200 miljarder kronor. Deras strävan är att ta en marknadsandel på 15 procent. Det skulle då innebära intäkter på 30 miljarder.

Utsikter

Bolaget beräknar att i slutet av året nå cirka 2,1–2,2 miljoner abonnenter. Det motsvara en tillväxttakt på cirka 50 procent på årsbasis. Efter första kvartalet hade företaget 1 540 600 och prognosen för andra kvartalet är 1 625 000. Bolaget uppger dock att guidningen för helåret kvarstår.

Det skulle medföra att antalet abonnenter måste öka rejält under andra halvan av året.  Förmodligen är detta en av orsakerna till att kursen fallit en del innan ovanstående nyhet. Många på marknaden har ställt sig skeptiska till om företaget kommer nå uppsatta mål.

Sammanfattning

Om bolaget kommer nå årets uppsatta mål är svårt att säga. Uppenbarligen finns en viss uppförsbacke. Med det sagt, så är ändå utvecklingen positiv. I gångna kvartalet tillkom i snitt över 1000 nya kunder varje dag. Dessutom fortsätter expansionen och avtalet med Spotify kommer också bidra till den resan. Överlag är jag väldigt optimistisk om man drar ut tidslinjen. Som jag skrivit tidigare så är min uppfattning att Storytel har framtiden för sig.


Observera
Innehållet på hemsidan är enbart i inspirationssyfte och ska inte ses som någon typ av finansiell rådgivning. Som alltid innebär investeringar en risk och det är därför viktigt att göra sin egen analys.