Reflektion och spaningar

Året är slut och det är dags för lite reflektion. För de flesta har nog 2020 varit speciellt år på många sätt. Den största förändringen är vårt sätt att leva, men även aktiemarknaden har haft ett minst sagt turbulent år. I början av året såg allt bra ut innan pandemin satte börsen i fritt fall. Detta var för många nya sparare deras första börsfall och skrämde säkert en och annan. Nog för att ett börsfall är tråkigt, men det kan också ge nyttiga erfarenheter. En sådan är den psykologiska effekten, det vill säga hur du reagerar. Vissa säljer i panik, andra sitter lugnt i båten, medan en tredje kategori köper. Reaktionen kan naturligtvis bero på andra saker än personligheten, ekonomisk situation, placeringshorisont, belåning, med mera.

En annan sak som många har tagit upp i slutet av året är sektorrotationen. När Pfizer släppte sin vaccinnyhet så blev det en mindre rockad på marknaden. Pengar flyttades från vinnare på pandemin till mer konjunkturkänsliga bolag. Om man tror på en återhämtning så kan detta vara logiskt. Frågan är dock om det bara var en tillfällig förflyttning eller inte. Digitaliseringen är en megatrend och kommer troligtvis även i fortsättningen allokera mycket kapital.

En tredje sak att fortsätta kolla på inför 2021 är ESG trenden. Bolag som exempelvis minskar miljöpåverkan kommer nog att premieras på börsen och ha starka ingående flöden. Som ett resultat av att allt fler vill spara hållbart så kan det leda till många möjligheter, men också bubbelvärderingar i vissa aktier.  

Sammanfattningsvis så verkar de flesta förvaltare positiva inför 2021. Vaccin, stimulanser och låga räntor ska sätt fart på ekonomin och få börsen att blomstra. Jag hoppas förvisso att experterna har rätt, men blir alltid lite nervös när nästan alla pekar åt samma håll.

Ett par aktier för kommande åren

I ett försök att blicka framåt ser jag ett par aktier som på sikt kan utvecklas väl. Min investeringshorisont är långsiktig så spaningarna gäller kommande åren. Som alltid innebär aktier en risk och det är därför viktigt att göra sin egen analys.

Kindred

Jag har i tidigare inlägg skrivit gällande mina tankar om Kindred. Ett bolag som åkt bergodalbana på börsen. I början av pandemin handlades företaget på kurser under 25 kronor per aktie. Detta som ett resultat av att många sportevenemang ställdes in. Oron skulle dock vara obefogad och kursen har i slutet av året klättrat upp i 80 kronor. Trots den snabba utvecklingen kan bolaget ha mer att ge. Främsta argumentet är expansionen i USA, men även vissa delar av Latinamerika förväntas öppna upp under 2021. Dessutom bör Kindred kunna ge en hyfsad utdelning.

Storytel – Favorit

Detta bolag ger visserligen ingen utdelning, men som jag skrivit tidigare finns god tillväxtpotential kommande åren. Den internationella ljudboksmarknaden lär fortsätta att växa och Storytel kommer vara med och driva den utvecklingen. Att företaget satsat på att översätta böcker till lokala språk är en stor konkurrensfördel. Pareto har Storytel som en av de sju bästa svenska aktieidéerna för 2021, med en riktkurs på 390 kronor.


Observera
Innehållet på hemsidan är enbart i inspirationssyfte och ska inte ses som någon typ av finansiell rådgivning. Som alltid innebär investeringar en risk och det är därför viktigt att göra sin egen analys.